Trött Husqvarna äggmotor

Fråga: Min Husqvarna äggmotor går fint och är lättstartad, men då man kört en stund blir den VÄLDIGT trött i uppförsbackarna, så fort det blir plan mark igen så håller den nog samma fart som tidigare. Det är en slidmatad motor med trampor från 1959. Någon som vet vad det kan bero på?

Anders Jansson

 

Svar: Den slidmatade motorn skulle enligt Husqvarna vara särskilt bra i uppförsbackar. Om det stämmer låter jag vara osagt, men den ska ju inte tappa orken för lite motstånd. Det kan vara dags att sota ur avgassystem och cylinder. Felet kan även ligga hos tändspolen. När en defekt tändspole värms upp blir gnistan sämre och sämre. Ibland avtar den helt och då startar inte motorn förrän den fått kallna en bra stund. Det kan vara så att din tändspole börjar visa tecken på att den håller på att gå sönder så att gnistan, och förbränningen, blir otillräcklig.

Men börja med att kolla om bränsleblandningen är den rätta. Kör mopeden på full gas någon kilometer och stäng av motorn i farten. Rulla in till vägkanten och kolla färgen på tändstiftets isolatorfot. Om blandningen är rätt ska stiftet vara brunt (Svart stift = för fet blandning, vitt stift = för mager). Detta test förutsätter att förtändningen står rätt vilket är 2-2,5 mm på denna motor. Huvudmunstycket ska ha storlek 56. Slitna kolvringar kan också ge en trött motor.

Jim Lundberg

Trött Husqvarna äggmotor
Rulla till toppen