Motorn rusar på Husqvarna 250cc

Fråga: Hej har en Husqvarna 250cc från 1972 som går upp i varv när man åker. Det låter som att det är slut på soppa men det finns soppa i tanken. Ibland fastnar gasen så den varvar in i h-lvete. Vad är problemet?

mvh Jocke

 

Svar: Det kan ju vara så att det är stopp i bränsletillförseln så att motorn nätt och jämt får den mängd bränsle den behöver för att gå. Om man stänger av bensinkranen så varvar motorn upp precis innan bensinen i förgasaren är slut. Ta bort bensinslangen och slå på kranen så ser du om det rinner som det ska. Om inte är det smuts i kranen eller stopp i tankens ventilation. På vissa förgasare sitter det ett bränslefilter i flottörhuslocket som kan vara igensatt.

Men kolla även att det inte är ett mekaniskt fel. Det kan ju vara att en kardel i gasvajern har gått av och hakar tag i insidan på vajerhöljet. Själva höljet kan ju vara tillplattat (vanligt vid styrstoppen) så att vajern kärvar. Även trotteln kan kärva så att den hänger kvar i huset fast man har släppt gashandtaget.

Om man misstänker trotteln kan man ”måla” den med en tuschpenna och sedan dra den upp och ner några gånger i förgasaren så ser man om det finns några höga punkter som eventuellt behöver putsas ner en aning. Kolla att eventuella gummislangar i insuget är sprickfria så att motorn inte drar tjuvluft vilket också kan få den att rusa.

Jim Lundberg

Rulla till toppen