Montera utanpåliggande tändspole på båtmotorer

Fråga: Hej Jag har med fördel monterat utanpåliggande tändspolar på ett par gamla mopeder. Nu skall jag renovera ett par 50 år gamla utombordare. Jag hade tänkt samma lösning på dessa. Den enda skillnaden är den tuffare miljön – förövrigt är det väl bara att linda?

Med vänlig hälsning

Bengt

 

Svar: Det blir samma förfarande som med tändspolar för landfarkoster, men med mera fuktskydd även om den omlindade matarspolen i motorn bara levererar lågspänning. En bra sak är att impregnera lindningen med någon lack som fernissa, polyesterplast eller epoxi så att det inte finns något utrymme för fukt inne i spolen.

Kan man lägga ner spolen i ett tätt kärl där man kan pumpa ur luften så sugs lacken bättre in mellan lindningsvarven. Jag gjorde en liknande grej där jag tog en sillburk och limmade fast en pump på locket. Pumpen hittades på en loppis för en tia och används normalt till att dra ur luften ur halvdruckna vinflaskor så vinet ska hålla längre.

Tyvärr saknar pumpen backventil så man får dra upp pumpkolven och låsa den så en stund tills det slutat bubbla om spolen. Ju mindre utrymme man har i burken desto lägre blir trycket när man drar upp kolven.

Täta även alla kabelanslutningar med exempelvis smältlim och en krympslang.

Jim Lundberg

Montera utanpåliggande tändspole på båtmotorer
Genom att sänka trycket i burken där spolen ska impregneras sugs luften ut och lacken dras in i spolen.
Rulla till toppen