Trapper som tappat gnistan

Fråga: Tjena Jim. Har en Trapper från 1967, med flintamotor tvåväxlad fot. Helt plötsligt så är det noll gnista på den. Har bytt kondensator, kollat så det är kontakt i tändhatt, kollat brytaravstånd. Ingen skillnad. Kan tändspolen möjligen lägga av sådär tvärt? Har haft lite problem tidigare när jag varvat fullt ut. Den har slutat att tända, men om man kopplar ur och varvar lite så kommer den igen. Hm…?

Fredrik Andersson

 

Svar: Kolla först så att det inte är någon kabel som ligger i kläm eller har fått avskavd isolering så att den jordas. Bakom tändplattan kan kablar klämmas eller ligga mot vevaxeln som nöter hål på isoleringen. Även dödarknappen vid styret kan ställa till det.

Men visst kan en tändspole avlida plötsligt avlida. Det sitter förmodligen en blå Stefa Supermetic i din motor och dessa kan vara lite lynniga. Tyvärr så finns det massor av undermåliga kondensatorer från låglöneländer på marknaden – en del så dåliga att de är trasiga redan i affären. Kräv att få en bra kondensator. Kolla med Lindom Magnetrenovering som har Italientillverkade kondensatorer.

Jim Lundberg

Rulla till toppen