Smörja hastighetsmätarvajer

Fråga: Hej! Jag undrar om man behöver smörja en vanlig hastighetsmätarwire? Och iså fall hur? Hur ofta? och med vad för smörjmedel ska en sådan smörjas? Antar att frågan är universell för alla typer av hastighetsmätarvajrar, men det är på mina gamla mopeder jag själv har dom. Och ibland går dom sönder! Sen om det beror på att jag avvänder fel smörjmedel (5,56) som jag bara droppar i lite vid montering, eller om dom går sönder på grund av av att dom är av skitkvalitet från låglöneländer vet jag ej. Tacksam för svar!

Elias Strömberg

 

Svar: Vajern till hastighetsmätaren brukar vara ett bortglömt smörjställe och det brukar fungera länge ändå. En del mopedtillverkare föreskriver dock att man ska smörja hastighetsmätarvajern då och då. Vanligaste smörjmedlet är då tunn motorolja, typ SAE 10W-30 eller liknande. Men viktigare är nog att smörja hastighetsmätardrivingen om sådan finns vid hjulet (vissa mopeder har drivningen inbyggd i motorn och är då ”underhållsfri”).

Hastighetsmätardrivingen ska smörjas med fett med några hundra mils intervall om man ska följa instruktionsboken. Samma brukar gälla för vajern där några droppar olja upptill räcker – sedan gör tyngdlagen resten.

Men om hastighetsmätarvajern tenderar att gå sönder i förtid kan det bero på att hastighetsmätaren går tungt – exempelvis på grund av stelnat smörjmedel, eller så ligger vajern i för skarpa böjar mellan drivning och mätare. Hastighetsmätaren ska smörjas sparsamt, men om den kärvar i drivningen där vajern går in kan man ha på några få droppar med symaskinsolja eller 5-56.

Om Vajern ändå går av trots att ovanstående är okej eller åtgärdat så är låglöneteorin väldigt sannolik. Det finns företag som tillverkar vajrar på beställning. Kolla exempelvis med Instrument JIGE AB om de kan hjälpa till med detta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen