Vad är en NV Blixt och NV Tiger?

Fråga: Hej Jim! Välkommen tillbaka efter semestern. Vad är en NV Blixt och NV Tiger? båda med 125 cc DKW motor. En fråga till, hur får jag loss framfjädrarna på min NV-JB 128cc? Tänkte försöka sträcka ut dom med hjälpa av profilrör och gängstång, eller har Du något annat förslag?

Hälsningar

Arne Persson, Delsbo

 

Svar: Tack! NV:s (Nymans Verkstäder) tvåhjulingar såldes även under namnet Blixt och Tiger – så kallad dekaltrimning. Tiger var ett varumärke som Användes av Albert Öhman AB i Stockholm och som de satte på NV:s produkter. Ett annat varumärke som Albert Öhman använde var Rambler som de satte på Husqvarnas trampcyklar och NV:s mopeder.

Blixt var ett varumärke som användes av Konsum när de sålde NV:s produkter. Varumärket Blixt användes också av Velocipedbolaget Lindblad i Stockholm. Om Lindblad och Konsum hade något samarbeta har jag tyvärr inga uppgifter om.

När det gäller demontering av framgaffeln på NV-JB så sitter fjädrarna pågängade längst ner i gaffelbenen och högst upp vid gaffelkronan. Man vrider då på underbenen så att dessa släpper från fjädrarna. Ibland hänger fjädrarna med, ibland inte.

Sedan kan man testa med att gänga loss fjädrarna ur gaffeln. Om de inte vill snurra får man lossa fjäderfästet (nr 752132) genom att dra ur skruven (nr 950645)som går tvärs igenom gaffeln i överkant.

När fjädrarna ska sträckas ut till ursprungslängden (Det finns en artikel som visar detta steg för steg i Classic Motor nr 5/2007) så tar man lite i taget så att man inte drar ut den för långt. Om så skett är det svårt att minska längden igen – även om man trycker ihop dem så att de ligger varv mot varv. Tänk också på att inte stå i ”skottlinjen” om något brister när fjädern spänns ut. En kompis till mig sköt sönder väggströmbrytaren till belysningen i sitt garage när han skulle dra ut en framgaffelfjäder. Strömbrytaren pulveriserades.

Jim Lundberg

Vad är en NV Blixt och NV Tiger?
Blixt såldes av Konsum som då satte detta märke på Nymans Produkter.
Vad är en NV Blixt och NV Tiger?
Teleskopframgaffel till NV-JB.
Vad är en NV Blixt och NV Tiger?
Fjädrarna sitter pågängade i ändarna. Det övre fjäderfästet (752132) sitter fast i gaffelns övre del med en M6-skruv (950645).
Rulla till toppen