Brytaraxel till ILO FP 50

Fråga: Hej Jim! Nu har jag letat som bara den, tyvärr utan framgång. Det är så att på min ILO FP50 från 1953, sitter det en Noris tändplatta. På denna tändplatta sitter det en brytare som justeras genom att man först lossar på skruven till tändplattan för att sedan justera. Nu har jag äntligen hittat en ny sådan (NOS) och dessa levereras i två delar, det vill säga själva hållaren och brytaren.

Finns gott om dessa i satser, men var i helsike hittar man själva axeln att köpa? Du vet axeln som sitter i brytaren. Vet att flera brytare säljs med ihopsatt axel, men visst fasen borde det gå att hitta axeln lös? Eller finns det någon alternativ brytare som passar?

Fredrik

 

Svar: De första ILO FP 50-motorerna som satt i Monark Monarped hade en gemensam skruv som höll både tändplatta och brytarna på plats. Konstruktionen var lite ”vinglig” (svårjusterad) och snart kom en Noris tändplatta med en separat skruv för brytarna. Den tändplattan passar rakt av i äldre motorer. Måtten på brytaraxeln som sitter i tändplattan syns på den undre bilden. Kolla om Rösebäckens Cykel & Motor har axeln du söker.

Jim Lundberg

Brytaraxel till ILO FP 50
Brytaraxeln till Noris tändplatta i ILO FP 50 (Monarped) Alla mått i millimeter.
Rulla till toppen