Ojämn bromsverkan

Fråga: Jag har bromsproblem på min Simca 1100. Under arbetets gång har jag bytt bromsslangar, då den gamla var igensvullna, bytt bromscylindrar, bromsrör och backar samt lossat fastrostade justerskruvar. Men det är fortfarande stor ojämnhet i bromsverkan. Handbromsen har dock jämn verkan. Har du tips eller vet du var man kan få hjälp? Jag bor i Stockholm.
Erik

Svar: En riktig bilverkstad ska inte ha några problem att lösa detta åt dig. Tyvärr har jag inga tips på verkstäder i Stockholm men någon i din klubb eller bekantskapskrets har säkert tips på bilverkstäder som är kunniga.

Men innan du lämnar in den på verkstad kan du prova några av nedanstående tips.

Eftersom du skriver att handbromsen har jämn verkan skulle jag kontrollera bromscylindrarna. Prova att byta plats på cylindrarna och se om bromsverkan ändras. Flyttas den dåliga bromsverkan ligger problemet antingen i själva bromscylindern eller i tillflödet av bromsvätska.

Blir det ingen skillnad är problemet förmodligen backarna eller trumman (jag förutsätter att du har monterat allt rätt – är du osäker bör du kontrollera även detta).

Bromsbackar har en tendens att förlora verkan när de har några år på nacken. Nu vet jag inte hur gamla dina backar är, men har du köpt dem som NOS-delar finns risken är de är värdelösa som bromsar.

Låt en bromsfirma limma på nya band och passa även på att svarva till trummorna. Det finns flera firmor som pysslar med detta, exempelvis Stigs Servicecenter (tel 033-29 32 04) och Bil & Industribromsar (tel 08-34 75 98).

Fler tips till Erik? Lämna dem i rutan nedan.

 

Robert Gustavsson

Rulla till toppen