Baklampan brinner upp på Vespa 125

Fråga: Hej Jim! Jag jobbar med en Piaggio Vespa 125 och undrar varför jag får ut nästan 50 volt växelström till bakljus och bromsljus. Finns inga lampor som håller. Det är enligt schemat två spolar det vill säga en för framlyse och en för baklyse. Fram håller lampor och signal som de skall. Hittar ingen strömbegränsare på schemat. Vad skall jag hitta på för att få ned spänningen till 6 volt som det skall vara enligt boken?

Per Larsson

 

Svar: Om man mäter spänningen från en obelastad ljusspole så sticker den iväg rejält och kan vara flera gånger högre än märkspänningen. Detta är normalt för den här typen av elsystem med oreglerad spänning. Jag har för mig att vissa vespor ska ha 12-voltslampa bak, trots att spänningen från motorn nominellt är 6 volt.

Det finns massor av Vespor på 125 kubik och utan att veta modell och tillverkningsår kan jag inte komma med något konkret svar. Gå in på sidan Scooter help och klicka dig fram till rätt modell av vespa så finns kopplingsscheman med information om lampor och liknande.

Jim Lundberg

Rulla till toppen