Brytaravstånd och motstånd i tändspolen på Ford Taunus 17 M

Fråga: Hej, Jim. Kan du ge mig brytaravstånd på en Taunus 17m P3,1964,samt vilken resistans ska det vara på en frisk tändspole till samma bil.

Roger Wikström

 

Svar: Brytaravstånd enligt instruktionsbok är 0,4-0,5 mm. Original ska det vara 6-volts elsystem på dessa modeller. När det gäller resistansen på tändspolen så finns det två lindningar – en lågspänningslindning som man mäter över det två anslutningarna (”1” och ”15”) och en högspänningslindning där man mäter mellan tändkabelns anslutning och någon av ”1” eller ”15”.

Att bara mäta resistansen (motståndet) i en tändspole säger inte så mycket om dess kondition, men kan givetvis avslöja om det är avbrott eller kortslutning i tändspolen. Typiska mätvärden för biltändspolar avsedda för tändsystem med brytarkontakter är följande:

6 volt             Primär (lågspänning) 2-3 Ohm. Sekundär (högspänning) 5000-7000 Ohm

12 volt           Primär (lågspänning) 7-9 Ohm. Sekundär (högspänning) 8000-9000 Ohm

Detta är ungefärliga värden och tagna vid rumstemperatur. När en tändspole värms upp kan resistansen i sekundärlindningen öka med cirka 30 procent. Säkraste sättet avgöra en tändspoles kondition är dock att köra spolen i en provare och att spolen är uppvärmd till driftstemperatur under provet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen