Dåligt lyse på ILO 98 cc

Fråga: Hej Jim. Jag har en Monark med ILO 98 cc motor som jag har utanpåliggande tändspole enligt Stora Tvåtaktsboken som fungerar utmärkt, men ljusspolarna – lampan bara glöder. Vad är det för fel?

Lennart Nilsson

 

Svar: Om det är två ljusspolar brukar dessa vara parallellkopplade. Om den ena ljusspolen är defekt kommer den att lasta ner den som fungerar. Ljusspolar har väldigt låg resistans, ofta runt 1 Ohm, och det är svårt att avgöra om några varv är kortslutna.

Koppla isär ljusspolarna och låt dem var och en driva en glödlampa på 6 volt och 5-15 watt. Om lampan lyser lika starkt oavsett vilken spole man använder får man nog konstatera att bägge är hela. Det kan även vara så att bägge är trasiga, men det är mindre sannolikt. Att de dessutom skulle vara exakt lika dåliga (=samma ljusstyrka) är än mer osannolikt.

Jag har tyvärr inga uppgifter på hur många watt det ska vara på lamporna. Dessutom finns ILO-motorn med två fabrikat på tändsystem; Noris SLZ 6/7 eller Bosch ULA1 CR13. Okänt hur många watt de ger. 7:an i Norisbeteckningen kan anspela på 7 watt, men det är lite av en gissning från min sida. Har man för många watt på lamporna kommer ljuset att bli svagare eftersom spolarna inte orkar driva lampan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen