Ramnummer och årsmodell på Rexoped

Fråga: Hej! Jag har fått en moped av min morfar som det står Rexoped Villiers på. Vet du var man hittar ramnummer och hur man kan veta vilken årsmodell och modell det är så att jag kan försäkra den. Jag har ingen aning om hur gammal den är.

Mvh

Elias

 

Svar: Det är förmodligen en Rex Standard som du har fått. Årtalet kan vara svårt att bestämma exakt eftersom mopeder inte registreras som man gör med bilar och motorcyklar, men tidigt 1960-tal är min gissning. Om du har en dekal på mopeden med uppgift med förskäring kan du datera mopeden. Under en period på 1950- och 1960-talet såldes nya mopeder med en femårig trafikförsäkring och har man en sådan dekal på mopeden får man räkna bort fem år på det årtal som står på dekalen för att få fram året mopedens såldes som ny.

Var ramnumret sitter har jag ingen uppgift om, men det brukar sitta på styrhuvudet, nere vid motorn eller på ramen under sadeln.

Jim Lundberg

Ramnummer och årsmodell på Rexoped
Elias moped från vänster sida.
Ramnummer och årsmodell på Rexoped
Rexoped Standard från 1962.
Ramnummer och årsmodell på Rexoped
Under en period ingick en femårig trafikförsäkring när man köpte en ny moped.
På bilden ser man dekalen på en moped som visar att försäkringen gäller till och med 30 juni 1967. Räknar man bakåt de fem år som försäkringen gällde är denna moped nysåld 1962.
Rulla till toppen