Rätt bränsle till Fram med Victoria MS 50 motor

Fråga: Hej jag har köpt en gammal moped Fram från 1956 med en Victoria MS 50-motor tror jag. Undrar lite hur jag skall blanda oljan i bensinen hur mycket. Vilken olja man skall använda och om man skall köra 95 eller 98 oktan – vad  blir det för skillnad? Kan man köra på Aspens tvåtaktsbensin?

Daniel

 

Svar: När Victoriamotorn MS 50 kom så rekommenderade fabriken 4 procents oljeinblandning i bensinen. På den tiden blandade man i vanlig motorolja i bensinen, men idag finns betydligt bättre oljor som är gjorda för att blanda i bränslet till tvåtaktsmotorer och då räcker det ofta med 3 procent olja i bränslet.

För icke tävlingsbruk kan man välja vilken tvåtaktsolja som helst; mineral, delsyntet eller helsyntet. Den senare smörjer effektivast. Man bör undvika tvåtaktsolja för marinmotorer då dessa har en betydligt lägre arbetstemperatur än en fartvindskyld moped. Går vi till andra ytterligheten så kan rena racingoljor leda till att man får ett slabbigt avgassystem då dessa oljor behöver rätt extrem värme för att förbrännas helt.

När det gäller bensinkvalitet så spelar det ingen roll. 95- eller 98 oktan fungerar lika bra i din mopedmotor. Aspen tvåtaktsbensin (Alkylatbensin) är färdigblandad med två procent olja, men det kan vara i underkant och mitt tips är att man höjer oljeinnehållet med 1 procent. Detta är enkelt: man häller i 0,5 dl olja i 5 liter bensin så stiger procentinnehållet från 2- till 3 procent.

Jim Lundberg

Rätt bränsle till Fram med Victoria MS 50 motor
Ett litet ”blogginlägg” från Erland (se kommentaren nedan). Flintamotorn körs på hälften bensin och hälften E85 och i bränslet blandar han in 2 procent syntetisk tvåtaktsolja.
Rätt bränsle till Fram med Victoria MS 50 motor
Erland har tillverkat kolvbultsbussningen av en bit mässing från en lamparmatur. Egentligen är mässing (beroende på sammansättning koppar/zink) en sträv metall och bussningar görs därför av bronslegeringar.

Men denna har ju fungerat ett antal hundra mil. Intressant.

Rulla till toppen