Hur demonterar man baksvingen på Husqvarna Drömbåge?

Fråga: Hej Jim! Nya bekymmer med Drömbågen (som just blivit registreringsbesiktigad). Plötsligt satt svingen lös. Märkte att höger mutter snurrade på axeln – kanske har den dragits för hårt. Så axeln måste bytas och eventuellt/troligen också bussningen i ramen.

Men hur får man bort axeln från svingen/svingen från axeln? Det verkar som om svinghalvorna är pressade på konor på axeln. Kan det stämma? Min Husqvarnahandbok ger ingen vägledning – säger bara hur man ska justera bort glapp med två stora muttrar på höger sida. Tacksam för hjälp.

Marcus Jahnke

 

Svar: Jag har tyvärr aldrig lossat baksvingen på Husqvarna Drömbåge, men det är vanligt att svingarmsaxeln rostar fast om den löper genom ett rör i ramen. Då kan det behövas allt från rostlösningsolja till svets och slägga för att få ur axeln.

Tittar man på sprängskissen ser man att svingen är delad och sitter på konor på axeln (nr 20). Om så är fallet bör man använda en avdragare som trycker axeln inåt i svingens hål. Kanske fungerar det med någon variant av avdragare som används för att lossa kulleder i framvagnar på bilar. Eller att man knackar på axeländen med en kopparhammare. Sätt en mutter på axeln så att gängorna inte skadas.

Jim Lundberg

Rulla till toppen