Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

Fråga: Hej! Jag har kluvit min tvåväxlade Novolettemotor för att leta misstänkt dålig vevhuskomp. Jag hade en hel del olja i vevhuset, och om det inte är 2-taktsoljan som löst ut (?) måste ju oljan komma från växellådan. Jag har en verkstadshandbok för motorn som ger lite goda råd angående montering av lager och packboxar.

Men den ger två helt olika anvisningar angående hur man monterar vevaxelns packbox mot växellådan! Under kapitlet som handlar om klyvningen, står det att packboxens ska vara vänd med ”trycksidan” mot växellådan. I kapitlet som handlar om att pilla ihop motorn igen, står precis det motsatta om packboxen!? Det hade varit finemang att veta hur det skall vara, inte hur det borde vara.

Tack på förhand

/Knut Johannessen

 

Svar: Packboxen kan i princip vändas hur som helst i vevhuset på en tvåtaktsmotor. Bägge varianterna förekommer i motorer, men eftersom packboxen klarar övertryck bättre från ”fjädersidan” så brukar jag vända fjädern in mot vevhuset. Detta är också vanligast. Övertrycket i vevhuset när kolven går ner är starkare än undertrycket när kolven går upp.

Frågar du mig: Vänd packboxen med fjädern inåt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen