Kopplingsproblem på Husqvarna 50

Fråga: Husqvarna hva 50. Kopplingen fungerar inte. Jag har plockat ner och rengjort. Hur ska kopplingen bete sig? Kan jag på något sätt kontrollera kopplingen nu när motorn är bortplockad och kåpor inte ditsatta?

Mikael

 

Svar: Nu vet jag inte vilken Husqvarnamotor som avses, och om ”50” innebär en mopedmotor finns det några olika kopplingskonstruktioner. Sedan kan kopplingen ”inte fungera” på olika sätt; Den frikopplar inte, den frikopplar bara, den slirar vid belastning, den hugger vid start och så vidare.

På Husqvarnas Ägg- och Flintamotorer aktiveras kopplingen genom att man trycker kopplingsnavet inåt varvid lamellerna särar på sig och kopplingen frikopplar. Det sitter då en excenter i transmissionskåpan som trycker mot ett kullager när man drar in kopplingshandtaget. Här ska finnas ett visst spel vilket justeras med shimsbrickor under tryckstiftet i kopplingens centrum.

Äldre Husqvarnamotorer har lite andra kopplingsvarianter, men då dessa ligger på 40 respektive 44 cc kanske det inte handlar om en av dessa? När lamellerna monteras i korgen är det viktigt att den innersta stållamellen inte fastnat under kopplingsnavet, utan glider upp utanpå detta. I Stora Tvåtaktsboken del 1 finns en komplett reparationsanvisning för Husqvarna Flinta och i del 2 för Husqvarnas Äggmotor. Bägge böckerna finns i Classic Motors shop.

Jim Lundberg

Kopplingsproblem på Husqvarna 50
Montering av kopplingen på Husqvarnas Äggmotor. Här används två långa pinnskruvar som ”handtag” för att hålla upp den innersta plattan.

Både ”buntbandsmetoden” och ”pinnskruvsmetoden” fungerar på bägge motortyperna.

Rulla till toppen