Vad betyder F2 på min Husqvarna Populär?

Fråga: Hallå, hallå. Jag har hittat mig en tvåväxlad Husqvarna Novolette Populär från 1956 som jag börjat försöka pilla igång. Som total novis i mopedskruvning á la 50-tal (26-årig lastbilschaufför) har jag nu två frågor; Motorn är stämplad med ”HVA 44cc. F2” följt av effekt och motornummer, vad står F2 för? Jag har försökt luska på nätet men inte lyckats hitta svaret på denna högst triviala fråga. Nästa fråga är hur man på ett lämpligt sett kontrollerar tändspolens skick lite mer talande än bara stiftet mot godset för det säger väl inte så himla mycket egentligen?

Tack på förhand!

/Jocke

 

Svar: När det gäller tillägget ”F2” på din motor får jag hänvisa till Husqvarna Museum där det finns dokumentation om deras mopeder. Min gissning är att det betyder att motorn är tvåväxlad – men som sagt; en gissning.

Bästa och säkraste sättet att testa en tändspole är att köra den i en tändspoleprovare med cirka 5,5 mm gnistgap och uppvärmd till 70 grader (=arbetstemperatur). Gamla mopeder är oftast väldigt lätta att förstå sig på då det är enkla konstruktioner utan elektronik. Kul att skruva med helt enkelt. Husqvarna Populär är en rätt ovanlig moped och det finns väldigt lite fakta om den.

Jim Lundberg

Rulla till toppen