Svårstartad Husqvarna Flinta

Frågor: Hej! Har sett att det genom årens lopp varit många frågor angående Husqvarnas Flintamotor och diverse startproblem. Svaren på frågorna landar nästa alltid i antingen förgasare, tändning eller packboxarna på vevaxeln. Har själv en treväxlad Flinta i en gammal Norsjö Shopper som inte vill starta. Tändningen är okej, kompet är okej, förgasaren är rengjord, förgasarpackningen är hel och det kommer bensin från tanken som det skall men den startar ändå inte.

Sprayar man däremot lite startgas i insuget och drar igång startar den direkt och går någon sekund på gasen men sedan stannar den igen. Kan det då verkligen vara packboxarna som spökar eftersom den ju uppenbarligen orkar få upp startgas/luftblandningen i cylindern? Finns det någonting i Encarwiförgasaren som kan trilskas? Den verkar ju annars väldigt enkel.

Christian Ericson

 

Svar: En sliten eller defekt packbox kan vara i olika stadier av för fall. Är de slitna blir effekten ofta oroligt tomgång och startproblem på grund av tjuvluften som uppstår mellan packboxens tätningsläpp och axeltappen. Ibland saknas bitar av tätningsläppen och vid ett tillfälle såg jag att hela tätningsläppen hade lossnat och snurrade med vevaxeln. Då kanske motorn, om den går att få igång, endast starta vid en snabb rullstart och då går de bara att hålla igång genom att varva väldigt mycket. Eventuellt kan man få motorn att gå hjälpligt genom att choka.

Läckaget gör också att motorn suger väldigt dåligt så att gashastigheten genom förgasaren blir låg – kanske så låg att bensinen inte orkar upp genom nål- eller spridarmunstycket. Sprutar man startgas i förgasaren så kan det hjälpa motorn så mycket på traven att den startar och går så länge man aktivt trycker in brännbar gas i insuget.

Kolla tändstiftet efter ett startförsök. Är det blött är gnistan troligtvis för klen och är det torrt, ja då kommer det inget bränsle. Testa med att byta kondensator då en defekt sådan kan ge de symtom din motor uppvisar. Encarwiförgasaren har ibland fått dålig kritik, men jag har själv en moped med combon Flinta/Encarwi och den har aldrig krånglat under de år jag kört den.

Jim Lundberg

Svårstartad Husqvarna Flinta
Ibland slits packboxarna – ibland havererar de helt. Denna satt i en Husqvarna Äggmotor och har förlorat stora delar av tätningsläppen.
Rulla till toppen