Kopplingsproblem på Suzuki GS 750

Fråga: Kopplingsproblem. Har en Suzuki GS 750 från 1981. Har satt i nya stålskivor och lamellskivor original (rätt antal). Den drar som den ska men kopplar inte ur. Det är svårt att få i ettan, det smäller till och den drar fast handtaget är indraget för fullt. Har olja för våt koppling. Var hittar jag felet? Är en vertikal axel med kuggar och en horisontal med kuggar som dras ut kan de vara slitet i kuggarna som gör att den inte frikopplar. Eller var hittar jag felet?

Kjell Flink

 

Svar: Jag tyvärr inte skruvat med denna koppling, men generellt så uppstår frikopplingsproblem (kopplingen driver trots frikoppling) av för mycket/för tjock olja, skeva lameller, kärvande lameller (fel mått) eller fel på geometrin i kopplingsmekanismen (slitage). Eventuellt kan något lager i kopplingen kärva så att nav och korg följs åt.

Om man frikopplar med transkåpan avtagen ska man se att den yttre plattan rör sig utåt någon millimeter eller två. När kopplingen är indragen ska man lätt kunna röra på samtliga lameller i djupled om allt är bra.

Detta problem kan ju vara typiskt för just denna hoj så jag bollar frågan vidare till våra kunniga besökare som kanske har skruvat med denna modell.

På YouTube finns annars en hel del filmer som visar hur man justerar/reparerar kopplingar på olika motorcyklar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen