Tändstift till Husqvarna mod 28

Fråga: Jag har en fråga om tändstift till en Husqvarna med 28, 118cc från 1950. Enligt reservdelskatalogen skall man använda ett tändstift Bosch DM 145 eller DM 175. Jag hittar inte något av dessa tändstift i någon omvandlingstabell. Vilket tändstift skall jag använda?

Robert Hagerborg

 

Svar: När det gäller Bosch tändstiftsbeteckningar så betyder ”M” att gängan är M18x1,5. Siffrorna är värmetalet – alltså hur mycket värme det kan leda bort. Ett stift med talet 145 är ett ”varmare” (eller ”mjukare”) tändstift. Ett stift med talet 175 är ett ”kallare” (eller ”hårdare) tändstift. Vad ”D” betyder har jag inte fått bekräftat, men det kan betyda att stiftet är delbart för enklare rengöring. Beteckning bör även ha ändelsen ”T1″ i ditt fall vilket betyder att gänglängden är 12, 7 mm (½”).

Till din Husqvarna gäller då följande:

DM 145 (= M 145) är ett tändstift för normal körning och heter idag Bosch M8A eller NGK A6.

DM 175(= M 175) är ett tändstift för hårdare körning och heter idag Bosch M7A eller NGK A6. Att NGK-stiftet heter A6 i bägge fallen beror på hur respektive tillverkare delar in området för värmetalet. NGK:s A6 täcker då in både Bosch M7A och M8A.

Observera att Bosch gjorde en helomvändning med sina värmetal i början av 1980-talet. På gamla stift betyder högre siffra/tal att stiftet är kallare/hårdare. Efter revideringen är det tvärtom; högre siffra/tal betyder varmare/mjukare.

Hos NGK är det som på gamla Boschstift – högre siffra betyder kallare/hårdare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen