Svartqvarna som går dåligt när man slår på lyset

Fråga: Hej Jim! Jag har helrenoverat en Svartqvarna modell 24 årsmodell 1946 med 118 cc motor. Den går jättebra, men när jag slår på lyset så börjar den gå illa, precis som att det blir tändningsfel. Vad kan det vara för fel?

Med vänlig hälsning

Lasse

 

Svar: Förmodligen är det så enkelt som att det räcker med att justera brytaravståndet. Detta avstånd styr något som heter fältbrytningsavstånd, även kallat abriss. Detta mäts mellan en av tändspolens polskor och den magnet i svänghjulet som precis passerat i samma ögonblick som brytarna öppnas.

Förhållandet mellan brytaravstånd och abriss är omvänt – ökar man brytaravståndet så minskar abriss och tvärtom. Om nu abriss står fel så kan ljusspolarna påverka tändspolen när lyset slås på så att det uppstår tändstörningar. Det kan också bli så att motorn vägrar starta med påslaget lyse. Vanligtvis brukar man minska brytaravståndet (=öka abriss) när den här typen av problem uppstår. Skulle det visa sig att rätt brytaravstånd inte leder till att abriss hamnar inom spannet 7-10 mm är brytarna förmodligen utslitna. Om problemet kvarstår trots att alla mått hamnar rätt kan det vara tändspolen som börjar ge upp.

Här är tändningsdata på Husqvarnamotorn

Förtändning: 4,5 mm

Brytaravstånd: 0,35 – 0,45 mm (0,3 – 0,4 mm på tändsystem under nr 26000)

Abriss: 7 – 10 mm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen