Vinterdäck till Forshaga Shopper

Fråga: Hej! Min lillebror har en Forshaga Shopper som han skulle vilja köra vintertid. Jag har tittat på lite olika varianter för att hjälpa han att vintersäkra den (aka skaffa dubbdäck/annat som gör att han inte bara sladdar runt hur roligt han än tycker att det är). Jag har bl.a. hittat snökedjor i rätt dimension: fungerar det bra eller blir det för tungt/andra problem?  
Utöver snökedjor har jag även hittat skruvdubb som skulle kunna skruvas i, problemet här är att det kommer att kräva ett däckbyte då nuvarande däck är slitna och sannolikt inte har tillräckligt med gummi kvar för att klara av dessa skruvdubb. Om detta blir lösningen: hur svårt är det att byta bakdäck? Är det något en som annars fixar med motorer och bilar utifrån husbehov klarar av?  Har du några andra förslag för att vintersäkra shoppern?  
Med vänlig hälsning Maria

 

Svar: Hej! Roligt att din lillebror vill köra på vintern också. Snökedjor har jag själv inte provat med, men det känns som att det blir för tungt för mopeden som bara har 1 hk och kedjor är ofta bara till för kortare sträckor.

Tyvärr finns inte färdiga dubbdäck eller vinterdäck till Shoppern som har 4,00×8″.  Nya däck i rätt dimension hittar du bland annat hos Dapra.

Det är inte svårt att byta däck, men det är förstås lite mer jobb att ta loss hjulen på en Shopper jämfört med en tvåhjulig moped. Det svåraste i ett däck byte är att inte klämma hål på innerslangen om du använder däckjärn, så punkteringslagning kan vara bra att ha till hands eller en extra innerslang om olyckan är framme. 

Gör så här: Ta av hjulen från karossen och sedan däck med slang från fälgen. Lägg över ena sidan av det nya däcket på fälgen och lägg sedan i innerslangen. Placera ventilen på plats utan att dra fast den för hårt. Fyll slangen med luft, ca 1/3 – 1/2 av normal lufttryck. Därefter kan du lägga på däcket helt och hållet. För att däcket lättare ska glida på plats kan du blanda diskmedel med vatten (ej kallt) i sprejflaska och spreja lite på däckets kanter så halkar det på plats med hjälp av däckjärn eller ren och skär styrka. På Youtube finns flera bra filmer om hur du går till väga. Skriv: byta mopeddäck i sökrutan.

Bra att tänka på när det gäller trafiksäkerhet är synlighetet för andra fordon och den egna sikten. Se till att fram och baklyktor fungerar bra. Lägg gärna till en röd reflex bak om baklyset skulle gå sönder under färd. Backspeglar är också bra att ha i trafiken och rent av livsviktiga om fordonet saknar blinkers.

Josefine Andersson

 

Rulla till toppen