Annat tändsystem till ILO FP 50?

Fråga: Goddag Jim! Till min gamla ILO FP50 från 1953 har jag ett tändsystem som heter Stefa C2/75-02. Detta system är tillverkat av Stensholm. Nu har jag kommit över ett till Stefa C2-system. På detta står det dock C2/75-14 och tillverkarens namn är här inte Stensholm utan Haldex AB. När jag jämför ser både svänghjul och tändplatta identiska ut, förutom en liten grop på baksidan på tändplattan på den ena. Tuff fråga kanske, men vad skiljer dessa åt? Och kan jag även använda C2/75-14 till min ILO FP50?

Ha en fortsatt bra dag

Fredrik

 

Svar: Stensholms fabrik i Husqvarna startade på 1800-talet och tillverkade olika finmekaniska detaljer. 1950 köpte man upp bolaget Haldex som sysslade med liknande saker. Efter sammanslagningen bytte man namn till Stefa vilket är en förkortning av Stensholms Fabrik AB. Dina svänghjul är alltså av samma fabrikat, trots att de har olika namn.

Om det ena tändsystemet rakt av ersätter det andra vågar jag inte svara på, men om allt ser lika ut så är det bara att testa. Om alla inställningar går att få till (brytaravstånd/abriss och förtändning) ska det fungera. En skillnad på tidiga tändsystem är att ljusspolen kan vara lite olika uppbyggd. Den kan ha olika uteffekt eller vara kompletterad med en extra lindning för bromsljus. Tändspolen brukar däremot vara densamma i utförandet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen