Bästa förvaringen av tändsystem?

Fråga: Tänkte höra om något vet hur man vintertid bäst förvarar tändplattans komponenter, det vill säga kondensator, tänd- och ljusspole. Har en helt nyrenoverad tändplatta till min Novolette-moped.

Både tändspole, kondensator och ljusspole är alltså nya och nu påmonterade på motorn och dess tändplatta. Förvarar mopeden i kallgarage och här uppe i norr blir det kallt på vintern. Tar dessa komponenter stryk av denna kyla eller förvaras dom bäst i ett varmgarage?

Med vänlig hälsning, Tim

 

Svar: Kylan har ingen effekt på ett tändsystem utan det som kan vara skadligt är fukten i den omgivande luften. Ställ in en hygrometer tillsammans med mopeden. Om den relativa luftfuktigheten (varm luft kan bära mer vatten än kall luft) ligger över 75 % finns det risk för uppkomst av mögel i organiska material. När det gäller korrosion på metaller är det max 60 % som gäller.

Äldre tändsystem med textillindade tändspolar har en hygroskopisk isolering (=drar i sig fukt från luften) och där kan det över tid ackumuleras så mycket fukt på insidan att koppartråden börjar ärga och att det uppstår skadliga överslag mellan olika ställen inne i spolen.

Att värma upp ett utrymme för att jaga ut fukten kan i vissa fall bli kostsamt, beroende på lokalens isolering. En luftavfuktare kan då vara ett bra alternativ då den inte värmer upp lokalen utan bara drar i sig fukten från luften varvid energiförbrukningen blir lägre än vid enbart uppvärmning.

Oftast är luften torrare vintertid så då brukar faktiskt problemet med fukt vara mindre. Sedan kan variationer i temperatur vara av ondo. Om varm luft (=kan bära mycket vatten) kommer i kontakt med en kall moped nås ofta daggpunkten, vilket är när luften inte längre kan bära samma mängd vatten, och detta fälls då ut i form av kondens på den svalare ytan.

Spruta inte rostolja, typ WD 40 eller 5-56 på tändsystemet. Visserligen driver dessa ut fukt, men olja på brytarnas kontakter kommer att förbrännas och omvandlas till sot (kol) och ge dålig kontakt.

Jim Lundberg

Bästa förvaringen av tändsystem?
Fin på ytan – förstörd av fukt på insidan. Denna textilisolerade tändspole har ärgat rejält innanför skalet.
Rulla till toppen