Elförzinka hemma med ogräsättika?

Fråga: Hej grabbar! Jag har funderat en del på att förzinka lite smådetaljer själv och fick vetskap om artikeln i Classic Motor nummer 10/2015. Den ser ju inte omöjlig ut. Min fråga till er är: Kan man använda sig av ogräsättika till badet?

Hälsningar

Alf Wendel

 

Svar: Enligt säkerhetsdatabladet är det enbart ättiksyra i ogräsättika, vilket är samma om i vanlig ättika som man använder i matlagning – eller vid elförzinkning enligt nedanstående metod. Skillnaden kan vara renheten, ungefär som det är med lustgas – där finns det en industriell version som används i trimmade bilar och en medicinsk variant som används vid förlossningar och liknande.

I artikeln testar jag flera varianter av lösningar och denna fungerade bäst:

 2 dl 12 % ättika, 15 ml socker och 10 ml salt.

Men jag hade inte möjlighet att optimera sammansättningen, så här finns det plats för experiment för den nyfikne. Som anoder användes offeranoder i ren zink.

Ytan blir inte blank efter denna förzinkning, men den går att putsa upp med mässingsborste. Undvik stålborstar då dessa kan nöta hål i zinkskiktet. Ta det extra försiktigt mot skarpa ytterhörn där man också kan gå igenom zinkskiktet även om man använder en mässingsborste. Man kan även polera ytan med Autosol om man vill ha det ändå blankare.

Jim Lundberg

Elförzinka hemma med ogräsättika?
Volvolock som elförzinkats. Ytan blir matt,men går att putsa upp (höger halva)
Rulla till toppen