Vilken rostlösare är bäst?

Fråga: Hej. Har en fråga om vilken rostlösare som är bäst? Är Biltemas rostlösare bra? Den fryser ner bulten till 40 minus om man har en rejält fastlåsta bult. Vad hjälper om vi bortser från att värma?

Jocke

 

Svar: Jag har inte testat metoden med att kyla ner en fastrostad skruv och när jag söker på Biltemas hemsida hittar jag bara vanlig rostolja samt en kylsprej. Det jag spontant är lite kritisk mot är att man ska kunna kyla ner en skruv till 40 minusgrader när den sitter fast i en detalj. Värmen i godset som skruven sitter i kommer att ledas över till skruven via skallen och gängorna och att det skulle uppstå någon större temperaturskillnad mellan skruv och gods har jag svårt att tänka mig. För att skruven ska krympa så den lossnar krävs att endast den kyls ner – inte det omgivande godset.

Fundering nummer två är att metaller som kyls ner blir sprödare och brister lättare. Vid arbeten på en pipeline i Sibirien där temperaturen ibland gick ner mot 50 minusgrader hade man problem med att skruvnycklar och liknande verktyg gick av i kylan. En nerkyld skruv kan alltså bli sprödare och kanske brista vilket man inte vill.

Min personliga erfarenhet av olika rostlösningsoljor är att alla fungerar ungefär lika bra – eller dåligt. Riktigt hårt fastrostade skruvar som exempelvis till bromsok och bladfjäderfästen brukar inte lossa förrän man tagit fram gassvetsen och värmt dem så att rosten brunnit upp, vilket kräver rödvärme (ca 600 grader). Däremot är rostlösningsolja bra när skruven/muttern väl har lossnat och ska skruvas ur den sista biten då den gärna vill kärva fast.

Oftast är det tålamod som gäller när något har rostat fast. Man sprutar på lite rostolja och kanske knackar på skruven med en mässingshammare några gånger. Denna behandling kan man få upprepa dagligen i veckor om det är illa. Men det kan löna sig att vara envis. Är man för het på gröten och tar fram stora dragskaftet innan oljan och knackningarna gjort nytta är risken stor att man drar av skruven. Man kan göra sin egen rostlösningsolja genom att späda ut motorolja med lacknafta så att den blir tunn och kryper in bra i spalter.

Jim Lundberg

Rulla till toppen