Bandspelarproblem i Volvo Duett

Fråga: Håller på med en gammal kassettspelare till min Volvo Duett som saknade en kanal, var en lös kabel på tonhuvudet som jag lödde tillbaka, men nu är det olika ljudkvalité mellan kanalerna, kan man bränna tonhuvudet om man råkar få lite för mycket värme? Och hur svårt kan det vara att få tag på en ersättningsdel?

Jonas L

 

Svar: På bilstereobandspelare med autoreverse (spelar bandet på bägge sidor automatiskt) vrider man tonhuvudet ett halvt varv när bandet byter riktning och med tiden brukar de tunna sladdarna till tonhuvudet gå av.

Tonhuvuden är ett under av finmekanik, men hur känsliga de är för värme vet jag inte. Jag har lött ett antal tonhuvuden utan problem. Dessa bandspelare med autoreverse slits som allt annat och minsta felposition av tonhuvudet kan ge sämre ljud i ena eller bägge kanalerna – ofta i form av diskantbortfall. Tonhuvuden går att justera i två riktningar. Dels i höjdled och dels vinkeln (azimut) relativt bandet. Om azimut står fel försvinner diskanten på bägge kanalerna. Om höjden står fel kan den ena kanalen bli svagare – eller så hör man bandets andra sida baklänges, beroende på åt vilket håll tonhuvudet är feljusterat.

Testa först med att justera tonhuvudet med de skruvar som sitter i dess infästning. Nästa steg i felsökningen kan vara att byta plats på de två signalkablarna för att utröna om felet följer med och byter kanal (=högtalare). Nya tonhuvuden är inte lätt att hitta. Möjligtvis om någon reparationsverkstad/generalagent har några liggande i botten på någon låda. Annars får man gå på marknader och loppisar där det brukar ligga gamla bilstereo – ofta till en billig penning. Har man tur hittar man en likadan som antingen fungerar eller som får bli reservdelsdonator.

Det magnetiska skiktet på kassettband består av järnoxid (rost) eller krom. Bägge är effektiva slipmedel och nöter på tonhuvudet som med tiden blir skålformat på den yta där bandet ligger mot. Där kommer bandet att fara hit och dit som en kälke i en rodelbana och ljudkvaliteten kommer hela tiden att variera. Så kolla noga på tonhuvudet på begagnade spelare.

Ni som tycker mekanik kan titta på filmen nedan. Där visas hur Akai konstruerade en smått fantastisk lösning på Autorevese!

Jim Lundberg

Bandspelarproblem i Volvo Duett
Kassettband nöter på tonhuvudet och med tiden bildas en skålformad grop där bandet glider i sidled vilket leder till varierande diskant.

Hur får man bandet att vända sig automatiskt? I filmen ser vi hur Akai löste problemet – underbar mekanik!

Rulla till toppen