Bromsljus på DKW

Fråga: Har en DKW typ 123 tillverkad troligtvis 1966. Finns två ljusspolar varav den lilla försörjer baklampan. Den stora underliggande har två kablar – gul för belysning mm och grön för bromsljus (3 watt). Har en ny spole med endast 1 anslutning (17 watt). Skulle man kunna använda denna istället och alltså ansluta den ”gröna” kabeln och f.ö. koppla denna som det ser ut i systemet. Bromsljuset ska, antar jag, fungera utan lyset f.ö. är tillslaget – kanske tål inte bromsljuslampan detta. Svårt att få tag på ny ljusspole i bra kvalitet och med två uttag (cc 54 mm, max längt 77 mm). Den jag har, har nog någon defekt i lindningen! Tacksam för råd/svar i frågan.

MVH

Mats Kjellman (prenumerant)

 

Svar: Det är sällsynt att ljusspolar går sönder av sig självt även om det givetvis förekommer. Vanligaste orsaken är att någon ”händig” mekaniker har kört en skruvmejsel i spolarna när svänghjulet ska låsas. Men då brukar skadan synas. Bromsljuslindningen är lindad utanpå belysningslindningen och går därför att linda om utan att övrig lindning på spolen behöver röras. Detta kan man göra hemma utan specialmaskiner, men kolla först att felet inte beror på att bromsljuslindningens jordpunkt har släppt från spolens stomme. I så fall får man löda dit den.

Bromsljuset ska fungera oavsett om man har övriga lyset på eller inte. Att driva bromsljuslampan med belysningsspolen (gul kabel) kan, som du misstänker, leda till att lampan brinner upp om man bromsar med övriga belysningen släckt. Man kan testa med att stoppa i en 12-voltslampa som bromslampa så kanske den klarar den högre spänningen som uppstår om belysningen är avslagen, men då kommer å andra sidan bromsljuset att bli rätt klent när man har lyset påslaget. En variant kan vara att sätta i en 12-volts LED-lampa till bromsljuset. Dessa drar väldigt lite ström och kan (men inte alltid) lysa hyfsat starkt vid de 6-7 volt som råder i elsystemet vid påslagen belysning.

Kolla annars med exempelvis Rösebäckens Cykel & Motor om de kan ha spolen du behöver.

Jim Lundberg

Rulla till toppen