Justera koppling på DKW RT 250

Fråga: Hej! Jag undrar hur mycket jag ska spänna fjädrarna till kopplingen på min DKW RT 250. Har ställt dem så att de är kant i kant med baksidan på godset de är gängade i. När jag spänt upp dem och känner på kopplingen så känns den väldigt spänd när man kopplar. Ska tillägga att jag inte fyllt olja än, det kanske påverkar lite?

Finns det något knep här? Att testa sig fram är lite bökigt då man måste tömma ur oljan och ta loss kåpan varje gång.

Mvh Jörgen

 

Svar: När en koppling ska justeras gäller i princip två saker. Dels ska kopplingen lyfta jämnt så att tryckplattan längst ut inte tippar, dels ska det totala fjädertrycket vara tillräckligt för att kopplingen inte ska slira vid max belastning.

Tyvärr så är det bästa och säkraste sättet att testa sig fram. Högsta belastningen (=max överförda vridmoment) på kopplingen är på högsta växeln och vid ett motorvarv där motorn ger max vrid/effekt. Oftast sker det när man kör på fullgas och tangerar motorcykelns toppfart – till exempel på motorvägskörning. Det är då en koppling med otillräcklig friktion börjar slira. Någon grundinställning för kopplingen till denna motor har jag tyvärr inte och den kanske inte stämmer efter 60 år.

Att spänna fjädrarna maximalt ger för det mesta en koppling som greppar helt, men det kan även ge ett tungjobbat kopplingshandtag. Vill man laborera lite så släpper man lite på fjädrarna (och lika på alla fjädrar) tills kopplingen börjar visa tendenser till att slira vid exempelvis en omkörning på motorvägen. Därefter drar man åt dem som de var innan man släppte på dem senaste gången.

En bra sak är att rugga upp ytorna på både stål- och fiberlameller med fint slippapper (korn 240-400) så att den glasartade ytan bryts. Då greppar lamellerna vid lägre fjädertryck. Kopplingsmekanismen på DKW-motorn består av en skruv med stor stigning som vrids runt av kopplingsarmen vid frikoppling. För att kopplingen ska bli lättmanövrerad måste denna skruv vara i bra skick, smord och löpa lätt i sina ”gängor” i blocket. Det sitter en fettnippel på motorns ovansida för smörjning av kopplingsmekanismen. Oljan i växellådan påverkar inte hur stor kraft som krävs vid frikoppling.

Jim Lundberg

Justera koppling på DKW RT 250
Kopplingsmekanismen på DKW 250. Den stora skruven (pilen) måste gå lätt i sina gängor i blocket om kopplingen ska bli lättjobbad, En smörjnippel till skruven sitter på kåpans ovansida.
Rulla till toppen