Olja i baknavet på NV Autoped

Fråga: Hej Jim. Min fråga som jag sökt om på nätet men inte hittat svaret på är vad det ska vara för olja i bakhjulsnavet på en Autoped 118 Torpedo moped?

Lasse Rydberg

 

Svar: Jag kollade med Gert Stahlén som driver Stahléns cykelverkstad i Uppsala, och han berättade att naven egentligen är fettsmorda och smörjnippeln på navet är till för att man ska kunna ha i några droppar olja för att mjuka upp fettet när det hårdnat av tidens tand, men att detta är lite av konstgjord andning då fettet hellre bör bytas ut. Fett består ju av en basolja och ett förtjockningsmedel och genom att tillsätta lite olja (vilken sort är okritiskt) suger det gamla fettet upp oljan och återgår (i bästa fall) till att bli mjukt igen.

Bengt Eriksson på CYMO cykelverkstad i Uppsala upplyste om att det bästa för navet är att ta isär det, rengöra det och fetta in det med nytt fett. Navet är lätt att ta isär. Motornaven har inte samma konstruktion som de rena cykelnaven och det är även svårare med delar till dessa. Därför är det extra viktigt att sköta om dem.

Motornavet som sitter i Autopeden har en expanderhylsa för bromsen av mässing och ska man vara noggrann bör man använda ett vaselinbaserat fett till dessa, även om vanligt konsistensfett fungerar. Bengt tipsar om att man bör putsa upp navets insida med ett fint slippapper så att man får bort de glasartade ytan som bromsexpandern åstadkommer. Då sitter fettet kvar bättre och expandern får längre livslängd.

Jim Lundberg

Rulla till toppen