Fel svänghjul på Crescent 1125 med sachsmotor

Fråga: Hej! Har en Crescent 1125 B med sachsmotor. Den har kedjedrift vid kopplingssidan var på svänghjulet går bakåt. Har aldrig fått den att funka bra, den startar, men inte mer. Men har upptäckt nu att det är fel svänghjul, pilen är tvärtom som det snurrar. Kan man bygga om till stefatändning? Eller kan man göra något med boschsvänghjulet?

Mattias B

 

Svar: De första mopedmotorerna från Sachs hade kedjetransmission och på dessa motorer roterar vevaxeln åt motsatt håll jämfört med nyare sachsmotorer som har kuggtransmission. Av denna anledning sitter det olika svänghjul i motorerna beroende på vevaxelns rotationsriktning. Enklast är nog att du ordnar fram ett passande svänghjul till din motor. Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor om de har något svänghjul. Annars är det veteranmarknader som gäller. Du kan även annonsera i tidningen Classic Motors privatannonser, vilket är gratis, efter svänghjul.

Jag vet inte riktigt vad du menar med ”Stefatändning”. Stefa är ett fabrikat, men om du menar tändsystem med utanpåliggande tändspole så är det en bra lösning om det är svårt och/eller dyrt att få fram en originaltändspole. Skriv utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger så kan du läsa flera artiklar i ämnet. Men det krävs ändå ett svänghjul med rätt rotationsriktning.

På vissa motorer kan man använda ”fel” svänghjul, men då handlar det om att kilspårets placering i svänghjulsnavet inte stämmer med spåret i vevaxeln. I så fall kan man köra utan kilen vilket bland andra Villiers och Victoria har valt att göra. Dessa motorer har inte ens kilspår. Men när det är rotationsriktningen som är fel så tror jag inte att man kan köra utan kil och få det att fungera. Detta för att förhållandet mellan magneternas position relativt brytarnockens position är kritisk i en svänghjulsmagnet. För att det ska uppstå en gnista måste magneterna ligga i ett visst läge när brytarna ska till att öppna. Detta kallas abriss, eller fältbrytningsavstånd, och måste vara rätt om det ska fungera.

Jim Lundberg

Rulla till toppen