Hur ska packboxarna vändas i Husqvarna 500 cross?

Fråga: Hej Jim. Jag har en fråga angående packboxarna som sitter bredvid ramlagren och i mitt fall är det en Husqvarna 500 tvåtaktscross från 1980-talet det gäller. Har haft problem med att den trycker ut olja i vevhusventilationen och bytte därför packboxarna och det verkade hjälpa, men ganska snart så började den trycka ut olja igen. Nu har jag köpt nya bättre packboxar (viton med dammtätning som även ska tåla mer tryck) Det jag undrar över är åt vilket håll det är bäst att sätta packboxen på vid transmissionssidan.

På Husqvarna sitter den packboxen innanför ramlagret mot veven, och från fabrik så sitter den vänd med fjädern ut mot transmissionen, och så sitter även vänd på Cagiva 250 cross från fabrik. När jag hört mig för hos några mekaniker så tycker dom att den ska sitta vänd åt andra hållet. Vad anser du är bäst i mitt fall?

Med Vänliga Hälsningar

Lars-Göran

 

Svar: Radialtätningar, eller packboxar som de oftast kallas, klarar högre tryck från den sidan där tätningsläppen och fjädern sitter. I princip så blir tätningen blir bättre och bättre ju högre trycket blir om det kommer från denna sida eftersom tätningsläppen pressas hårdare mot axeln – givetvis till en viss gräns. Lägger man på trycket mot packboxens andra sida blir effekten den omvända – då vill trycket istället lyfta tätningsläppen från axeln.

I de flesta tvåtaktsmotorer sitter packboxarna monterade så att fjädern/tätningsläppen är vända in mot vevhuset, men undantag finns. Bland annat DKW har ena packboxen vänd åt ”fel” håll – alltså med fjädern/tätningsläppen vänd ut från vevhuset.

I min värld (ska mäta vid tillfälle) är övertrycket i vevhuset högre än undertrycket och därför monterar jag alltid packboxarna med fjädern/tätningsläppen vända in mot vevhuset. Fast i praktiken verkar det inte spela någon större roll eftersom det bevisligen finns motorer som fungerar alldeles utmärkt med fjädern/tätningsläppen vända utåt.

Men om det handlar om höga tryck i en riktning, som exempelvis oljedistributionen till vevaxlar så ska fjädern/tätningsläppen alltid vara vänd åt det håll som trycket kommer ifrån.

I ditt fall kan du med andra ord montera packboxarna som du behagar.

Jim Lunderg

Rulla till toppen