Renovera splines till växelaxeln på Zündappmotor

Växelaxelns splines kan bli tilltufsade rejält med tiden. Att med jämna mellanrum kolla att pedalen är ordentligt åtdragen förebygger dessa skador.

Renovera splines till växelaxeln på Zündappmotor

Publicerad

Fråga: Hej! Jag undrar om det går att renovera splines till växelaxeln till Zundapp KS 50, (3-växlad) Finns det axelstump med samma splines att köpa som man kan skarva med?

Dick

 

Svar: Om man har resurser och tid kan man göra på följande vis: Man lägger på svets över de gamla splinesen och svarvar sedan ner axeln till ursprungligt mått – alltså hur stor diametern är mätt på topparna av splinesen. Jämför med ny axel eller dito växelpedal.

Man kan sedan skära nya splines i en vanlig svarv (avstängd) genom att köra släden fram och tillbaka med lämpligt stål i hållaren ungefär som en kipphyvel. En delningsapparat är det bästa för att få splinesen rätt, men en gradskiva kan också fungera.

Några lösa axelstumpar – typ ekonomidelar – har jag inte hört talas om. Däremot finns det en hel del nytillverkade delar. En ny växelaxel kostar 295 kronor hos Norscand. Ett vanligt fulfix är annars att man sätter växelpedalen i rätt position och sedan borrar man ett hål (ca 5 mm) genom både axel och pedal där man drar i en skruv.

En annan variant är att bygga upp axeln med svets och sedan slipa två parallella flatsidor och skaffa en växelpedal med denna låsning. Men för 295 kronor skulle jag hellre köpa en ny axel.

Jim Lundberg

On
Off

15 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur shimsar man vevaxeln på en Puch V3-motor?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Tobias: Du är välkommen! Monarken: Loctite är ju ett varumärke som tillverkar ett antal limprodukter, men betyder ju gänglåsning i de flestas öron. Jag använder oftast mediumstark gänglåsning...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842