Renovera splines till växelaxeln på Zündappmotor

Växelaxelns splines kan bli tilltufsade rejält med tiden. Att med jämna mellanrum kolla att pedalen är ordentligt åtdragen förebygger dessa skador.

Renovera splines till växelaxeln på Zündappmotor

Publicerad

Fråga: Hej! Jag undrar om det går att renovera splines till växelaxeln till Zundapp KS 50, (3-växlad) Finns det axelstump med samma splines att köpa som man kan skarva med?

Dick

 

Svar: Om man har resurser och tid kan man göra på följande vis: Man lägger på svets över de gamla splinesen och svarvar sedan ner axeln till ursprungligt mått – alltså hur stor diametern är mätt på topparna av splinesen. Jämför med ny axel eller dito växelpedal.

Man kan sedan skära nya splines i en vanlig svarv (avstängd) genom att köra släden fram och tillbaka med lämpligt stål i hållaren ungefär som en kipphyvel. En delningsapparat är det bästa för att få splinesen rätt, men en gradskiva kan också fungera.

Några lösa axelstumpar – typ ekonomidelar – har jag inte hört talas om. Däremot finns det en hel del nytillverkade delar. En ny växelaxel kostar 295 kronor hos Norscand. Ett vanligt fulfix är annars att man sätter växelpedalen i rätt position och sedan borrar man ett hål (ca 5 mm) genom både axel och pedal där man drar i en skruv.

En annan variant är att bygga upp axeln med svets och sedan slipa två parallella flatsidor och skaffa en växelpedal med denna låsning. Men för 295 kronor skulle jag hellre köpa en ny axel.

Jim Lundberg

On
Off

15 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Monark med CZ-motor där det dryper olja ur avgassystemet

2 kommentarer

Andercz: Har du nyss fått art på cykeln? Har den stått stilla länge? Har den stått med en läckande förgasare, kan det ha runnit oljeblandad bensin in i vevhuset. När den mer lättflyktiga bensinen avdunstar...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01