Axialspel på trampaxeln i Victoria MS 51

Fråga: Hej! Har ett par frågor angående Victoria MS-51 motorn. Hur stort ska sidledsspelet på trampaxeln vara? Det bestäms väl av shimsbrickor på vänstra sidan? På högra sidan där medbringarhylsan sitter, ska spelet där bara vara så att medbringaren går fri vid bromsläge. Tätningarna som sitter på varsin sida verkar sakna inre fjädrar, ska väl vara så, ska den öppna eller släta sidan av tätningen vändas utåt?

Egon

 

Svar: Det var sju år sedan jag mekade med en Victoria MS 51 sist, men vad jag minns så är det som du säger – att man shimsar in trampaxelns axialspel, inklusive medbringarhylsan, på motorns vänstra sida (pilen på bilden). Lämpligt axialspel på axlar i en växellåda av detta slag är cirka 0,20 mm. Men det är inte så kritisk. För stort spel kan leda till att man måste trampa överdrivet mycket bakåt vid bromsning och för litet spel kan få axeln att kärva.

Tätningarna saknar fjädrar då dessa är relativt tunna (stor innerdiameter relativt ytterdiametern) med måtten 25x31x4 mm (höger sida) och 16x24x4 mm (vänster sida). Vänd dessa med släta sidan utåt (=tätningsläppen inåt).

Jim Lundberg

Rulla till toppen