Putsa repig kolv på Husqvarna 120 cc

Fråga: Jag har en Husqvarna 120 cc Blåkvarna där kolven (ej cylindern) blivit lite repig då den gått varm (mycket sot i avgasport/rör). Tror du att det är ok att putsa med fint papper, hona cylindern och sätta nya ringar?

Thomas Pehrsson

 

Svar: Nu ar jag inte sett skadans omfattning, men om det handlar om mindre repor så kan man putsa bort dem med exempelvis våtslippapper, korn 240-600. Om det blir lite repor kvar på kolven så gör det inget eftersom det är i huvudsak kolvringarna som tätar. Se bara till att rengöra kolven väldigt noga efter putsningen så inga slipkorn från slippapperet sitter kvar i den mjuka aluminiumytan.

Det är alltid bra att hona cylindern i samband med kolvringsbyte. Dels måste eventuella vändkanter tas bort då de nya ringarnas oslitna hörn kan ta i vändkanterna med oljud som följd – i värsta fall kan det leda till ringbrott och/eller att kolvringsspåren bankas upp och blir för breda. Sedan är det så att ett cylinderlopp slits alltid till oval form och får med tiden en glasartad yta.

För att de nya ringarna ska slita in sig och få samma form som cylindern är det bra att hona loppet. Honingen i sig gör inte loppet rundare, men åstadkommer en ”strävare” yta som påskyndar inkörningen av ringarna. Dessutom håller slipreporna kvar oljan bättre än en blank yta. Putsa gärna av kanterna på portarna i cylindern med slippapper efter honingen så kommer de nya ringarna att gå tystare och hålla längre.

Jim Lundberg

Putsa repig kolv på Husqvarna 120 cc
Efter honingen kan kanterna på portarna vara vassa och nöta på kolvringarna. Det räcker med att man bryter den vassa kanten med slippapper.
Rulla till toppen