Hur ska glödlampan sitta i strålkastaren på mopeden?

Fråga: Hej, jag har en Monark Monarped från 1962 där jag undrar hur man vet vilket håll man skall sätta framlampan? Huruvida det är rätt sockel i min lampa låter jag vara osagt men lampan (Ba15) går att sätta åt bägge håll och info om skärmen till halvljusets glödtråd skall vara upp eller ned har jag letat förgäves efter på internet. Jag kan väl knappast vara den första som råkar ut för detta problem?

Johan

 

Svar: Lampan ska vändas så att den lilla skål där halvljusets glödtråd sitter är vänd så att ljuset går uppåt. Detta kan låta motsägelsefullt då det ju handlar om halvljuset, men den riktade ljusstrålen från halvljusets glödtråd träffar reflektorn i överkant och där viker strålen av nedåt så att den inte bländar mötande trafik.

För att detta ska bli rätt vid byte av glödlampan har man olika längd, bredd eller placering av sockelns styrstift. På understa bilden ser man en mopedglödlampa där stiften sitter på samma höjd, men är olika långa. I lamphållaren är då spåren för stiften olika djupa så att lampan bara ska kunna gå in på ett sätt så att halvljuset blir korrekt. I praktiken så brukar det dock gå att pressa i lampan åt fel håll och har man gjort det några gånger går det lätt till slut.

Jim Lundberg

Hur ska glödlampan sitta i strålkastaren på mopeden?
Så här fungerar halvljuset i en strålkastare med glödlampa. Halvljusets glödtråd sitter i en liten skål som avskärmar ljuset åt ena hållet. Ljusstrålen riktas uppåt och träffar reflektorn i överkant där strålen reflekteras nedåt så att mötande trafikanter inte ska bländas
Hur ska glödlampan sitta i strålkastaren på mopeden?
För att glödlampan ska vändas rätt i sin hållare är sockelns styrstift olika långa och spåren i hållaren olika djupa. Men det går ibland att vända lampan fel i alla fall.
Rulla till toppen