Bästa mopedmotorn?

Fråga: Hej! Jag har en fråga (som mest är kommen av ren nyfikenhet). Så här efter tvåtaktsböckerna, då du har synat x-antal mopedmotorer ner till minsta detalj, (antar jag) har du väl samlat på dig en hel del erfarenheter. Vilken motor tycker du är bäst (främst intresserad av mopedmotorerna), mest lyckade konstruktionen, minst antal svagheter etc. om du förstår min fråga.

Andreas

 

Svar: Intressant fråga! Bara i böckerna (Stora Tvåtaktsboken del 1 & 2) har jag demonterat drygt 50 olika motormodeller. Utifrån dessa erfarenheter (och tidigare) så har jag faktiskt en favorit – Kreidler Florettmotorn. Förutom att den är byggd som en motorcykelmotor så är den också väldigt lättmekad – ungefär som en ILO Piano eller ILO FP 50.

Men det skulle vara kul att höra fler åsikter! Vad tycker våra läsare – vilken är just din favoritmotor? Berätta vilken och gärna varför!

Jim Lundberg

Bästa mopedmotorn?
En annan personlig favorit är ILO FP 50. Kanske mycket för att den satt i min första moped, men som arbetshäst är har den allt man behöver utan att krångla till det. Den har inte ens olja i reduceringsväxeln, utan den smörjs av oljan i bensinen. Vill man ha en pålitlig motor som tar en från A till B är FP 50 ett bra val. Dessutom är den extremt lättmekad.
Rulla till toppen