Vad gör man åt rostiga lameller?

Fråga: Hej Jim! Renoverar en Husqvarna 120 cc (blåkvarna). Kopplingen har legat isärtagen många år och stållamellerna har blivit lite rostiga. Tror du det räcker att putsa av dem med våtslippapper/olja innan montering? Jag har dina böcker stora tvåtaktsboken men hittar inget om rostiga lameller.

Thomas Pehrsson

 

Svar: På sidan 68-69 i Stora Tvåtaktsboken, del 1 kan du läsa om hur man fixar till rostiga lameller. Våtslippapper, antingen torrt, eller med olja/lacknafta/vatten fungerar också bra om det handla om mindre rostangrepp i lamellerna. Blästring är en annan metod, men det bör helst vara glasblästring och så får lamellerna inte vara tunna som i exempelvis mopedmotorn ILO FP 50 då de kan slå sig och bli skeva. Husqgvarnamotorn har tjocka lameller som tål blästring.

Man kan även ta bort rosten kemiskt med exempelvis citronsyra så länge som det handlar om ohärdade ståldetaljer. Lamellerna i Husqvarnamotorn är inte härdade.

Jim Lundberg

Vad gör man åt rostiga lameller?
En nylonborste med ingjutet slipmedel i stråna fungerar bra till lättare rostbortagning och den lite sträva ytan kan till och med öka friktionen i kopplingen. Borsten finns bland annat på Biltema (art.nr 19289)
Rulla till toppen