Koniska lameller på Husqvarna 120 cc

Fråga: Hej Jim! Anknyter till min fråga tidigare om rostiga lameller på en Husqvarna 120 cc. Det är fixat men lamellerna är inte helt plana utan konar ut från centrum men verkar inte skeva, lägger man ”utsidorna” ihop är det tätt i ytterkant. En linjal tvärs över sidan som vetter inåt mot korklamellen är det ett par tre tiondelar ”luft” mellan linjal och lamell i ytterkant. Frågan är om detta spelar någon roll och hur det yttrar sig i så fall? Kompenserar inte korken för detta, tror du? Att hitta nya stållameller är kanske inte så lätt.

Thomas Pehrsson

 

Svar: Det händer att stållamellerna i kopplingar får formen av ett tefat. Om koningen är jämn hela varvet runt och endast några få tiondelar kan det fungera ihop med korklameller som är mjuka och formbara. Hade det handlat om fiberlameller, som är betydligt hårdare, så måste stållamellerna var i stort sett helt plana för att tillräckligt stora ytor ska möta varandra. Att byta lameller på en Husqvarna 120 cc är inte så komplicerat och jag skulle nog testa med de lameller du har. Det kan slira i början om korken är helt plan, men det kan gå till sig efter en tid så att friktionen blir maximal.

Att hitta ”nya” (fina begagnade) lameller till en Husqvarna 120 cc bör annars inte vara så svårt. Jag ser ett antal husqvarnamotorer, eller delar till dem, när jag är ute på olika veteranmarknader i landet. Tar man med sig en stållinjal så kan man på plats avgöra om lamellerna är något att ha. Du kan annonsera gratis i tidningen Classic Motors privatannonser efter lameller.

Har man tålamod och koningen är liten kan man sätta sig med slippapper och en planskiva och putsa till lamellen tills den är plan. Har man lite känsla för plåtutbredning kan man testa med att knacka på lamellen i ytterkant varvet runt. Man knackar då mot lamellens friktionsyta – inte utifrån kanten. Lamellen ska ”plattas ut” en aning i ytterkant.

Om man gör rätt så sträcks materialet i periferin så att lamellen blir ”större” i ytterkant vilket leder till att den blir plan. Men man måste använda en plåthammare med stort slag och ett plant mothåll. Dessutom får man inte göra gropar eller bucklor i lamellen då dessa är förlorad friktionsyta eftersom korken inte når ner i fördjupningarna. Är man osäker på sina plåtslagarkunskaper så avstår man då det kan gå fel så lamellen blir skev.

Jim Lundberg

Rulla till toppen