Drivrem till Sony TC 63

Fråga: Hej! Jag har en kassettbandspelare, en Sony TC-63 (år 1976). Remmen är trasig och jag undrar om ni vet vilka mått det ska vara på drivremmen. Jag har försökt att mäta längden mellan drivhjulen men får fel mått.

Dick

 

Svar: Kassettbandspelare är inte riktigt Classic Motors specialitet och vi har tyvärr inga uppgifter om delar och dess mått. Om du har den gamla remmen kvar och den är av – inte töjd, så går det utmärkt att limma ihop den med superlim (cyanoakrylat). Dessa lim hugger direkt på gummi och fogen blir så stark att man ofta kan köra med den lagade remmen. Men det gäller att se upp så man får remändarna exakt rätt när man för ihop dem då limmet härdar sekundsnabbt när det gäller gummi. En kompis limmade en rem till sin videobandspelare med superlim för att testa om det gick och han behövde aldrig byta den lagade remmen.

Men gummi åldras och risken finns att remmen brister på ett nytt ställe, men om den går att limma och att den fungerar utan att slira (ibland får man ta bort det hala ”skinnet” som bildas med rödsprit och en tops) så har du ju en bra förlaga att mäta på när du jagar en ny rem.

Men om det är så att remmen är hel, men har töjt sig, så kan man ibland korta remmen bit för bit genom att limma den med superlim tills den har blivit så kort att den orkar driva alla remhjulen. Testa alltid med en kassett i bandspelaren så remmen får normalt motstånd. Om remmen fungerar efter nerkortning så är det detta mått som gäller.

Att sedan hitta remmar (som inte är lika gamla) kan var lite knepigt, men kolla med olika radiohandlare, som det hette förr, om de har något på lager. Någon som har några tips till Dick? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen