Smörjkanal i vevhuset på Sachs 150 cc

Fråga: Hej Jim. Håller på med en Sachs 150 cc motor och har en fråga på vevaxel tätningarna såg att du har skrivit i boken att man får modifiera vevhuset med en Dremmel för oljekanalen om man ska lägga en shims i stället för packboxhållaren samt att man tar och sätter dit en packbox 20x35x7. Men då måste man även göra ett hål i packboxen för oljekanalen som sitter där packboxen ska? Så min fråga blir var någonstans ska man modifiera? Min tanke är att ta ett shims 52x42x1,0 mm och fila ner ytterkanten 2×10 mm där oljekanalen är samt ta bort lite på ytterkanten så den möter hålet i packboxens läge mot oljekanalen vilket borde fungera eller har du något annat tips?

Med vänlig hälsning Johan

 

Svar: Sachsmotorn ha en smörjkanal i vevhuset som börjar uppe vid överströmningskanalen och som slutar nere vid ramlagret. Tanken är att ramlager och packbox ska få lite extra smörjning genom att en viss del av oljan i bränslet ska rinna ner i denna kanal.

På den motor som jag hade till förfogande när jag gjorde Stora Tvåtaktsboken, del 1 var de skivformade packboxarna utbytta till de mer standardbetonade med cylindrisk form. Detta syns på den övre bilden (inringad).

Originalpackboxarna syns i den nedre bilden ur reservdelskatalogen (Packboxarna har nummer 686100). Dessa ligger som en ”bricka” mellan gods och ramlagrets ytterring och om man byter ut dessa mot vanliga packboxar, som då placeras i den ytter delen av ramlagergången (bilden ovan), så måste man ersätta den skivformade packboxen med en shimsbricka för att vevaxelns axialspel inte ska bli för stort.

Att fila ner kanten på shimsbrickan som du föreslår låter som en bra idé – då behöver man inte göra någon åverkan på motorns blockhalvor. Men man bör se till att brickan inte kan vrida sig så att smörjkanalen stängs till. Visserligen bör brickan sitta fastklämd mellan gods och ramlagrets ytterring, men en droppe Loctite mellan gods och bricka garanterar att brickan inte vrider sig.

Jim Lundberg

Smörjkanal i vevhuset på Sachs 150 cc
Originalpackboxarna i sachsmotorn är skivformade (nr 686100) och måste ersättas med shimsbrickor om man väljer att montera vanliga packboxar som då hamnar i den yttre delen av ramlagergången.
Rulla till toppen