Vilken färg till gjutjärnscylindern?

Fråga: Hej Hur varm blir en gjutjärnscylinder ungefär? Jag ska måla min som sitter på en NSU Max 250 med svart färg. Jag ser att min verkar vara målad med en blankare färgtyp och har hittat en blank motorfärg på sprayburk som ska tåla 200 grader. Det finns ju även en typ som är matt och tål upp mot 650 grader. Kan jag använda 200-gradersvarianten?

Mvh Arne

 

Svar: Det finns värmebeständig färg och så finns det… värmebeständig färg. Motorlacken på bilden tål 150 grader (avsedd för vattenkylda motorer) och ”Hot paint”-färgen klarar 650 grader och kan därför användas på samtliga heta delar på en motor. Eftersom din luftkylda motor är en fyrtaktsmotor så tror jag att en färg som ska tåla 200 grader kommer att fungera eftersom den värsta värmen finns i topplocket – särskilt runt avgasporten. Jag har inte kunna göra några exaktare mätningar av cylindertemperaturer då min termometer är en IR-termometer som är kalibrerad efter en så kallad ”gråkropp” vilken får vara ett genomsnitt av alla ytors förmåga att avge värme till omgivningen.

Svarta ytor avger mer värme än ljusa och blanka vid samma temperatur och mittemellan ligger då gråkroppen som ett slags medelvärde. Kollar man temperaturen på en svart cylinder med en IR-termometer kan den visa en högre temperatur där, än vad som råder på topplocket av olackerad aluminium vid samma mättillfälle, trots att topplocket de facto är varmare än cylindern.

Men då motoroljor tappar smörjförmågan innan 200-gradersstrecket så skär nog motorn innan färgen tar skada. Tvåtaktsmotorer och sidventilsmotorer däremot kan bli rejält heta runt avgasporten i cylindern och där är det bättre med en färg som klarar 650 grader.

Jim Lundberg

Rulla till toppen