Brytarna rör sig inte på NV Autoped

Fråga: Hej, jag har bytt kondensator på min NV Autoped och nu slår den ingen gnista. Brytarspetsen står lite fel men när jag skruvar upp skruven i mitten och öppnar spetsen för att stoppa i ett bladmått och skruvar åt så fastnar ändå inte brytarna på de stället. När jag vrider på svänghjulet så rör sig inte brytaren. Vad är felet? Krysskilen sitter där.

Jocke

 

Svar: Autopedmotorn hade två fabrikat på tändsystemen. De första motorerna hade Siba tändsystem som senare ersattes av Stefa tändsystem. På övre bilden syns ett Siba-system. Den fasta delen av brytarna har två skruvar; Den lilla skruven ”A” som är en excentrisk justerskruv och den större skruven ”B” som håller fast och låser brytarens fasta del.

Justeringen går till så att man lossar skruven ”B” så pass att brytarnas fasta del går att röra på. Man vrider svänghjulet så att brytarna öppnar maximalt och kollar brytaravståndet med ett bladmått. Avståndet justeras vid behov med den excentriska skruven ”A”.

Brytarnas konstruktion är inte den stadigaste och kan röra på sig under fastdragningen och av den anledningen kan inställningen ändras när man avslutningsvis drar fast brytarna med skruven ”B”. Därför ska man alltid kontrollera avståndet efter att man dragit fast brytarna.

Om nu brytarna inte rör sig när svänghjulet dras runt kan det bero på flera saker. Mopeder som stått fuktigt en längre tid kan råka ut för att brytararmens fiberbussning har svällt av fukten så att armen kärvar på sin axel. Eller så har man justerat brytarna så mycket åt fel håll så att armens fiberklack inte når fram till svänghjulets nock. Det händer ibland att denna lilla klack har ramlat bort från armen. Krysskilen har inte med brytarnas öppnande att göra mer än tidsmässigt – alltså att säkerställa att gnistan kommer precis när den ska.

Jim Lundberg

Rulla till toppen