Åtta volt i bilen?

Fråga: Jag läste om en som höll på att renovera en Packard i CM, han hade monterat ett 8 volts batteri, var finns det ett sådant att få tag på?
Vilka inställningar ska i så fall göras på laddningsregulatorn?

Svar: Om jag minns rätt började användandet av åttavoltsbatterier ganska tidigt på trimmade bilar. De bilar som hade sexvolts elsystem var ibland svårstartade då kompressionen hade höjts rejält. För att få dem att starta på ett lätt sätt monterades ett åttavoltsbatteri. Troligen hade det även en psykologisk effekt på motståndare på tävlingsbanan (-jo det hörs ju att de har en duktigt trimmad motor – men märkte du vad lättstartad den var?…inte alls lika svår som vår motor…hmmm…?).

Men åter till din fråga: åttavoltsbatterier används bland annat i golfbilar. Företag som säljer reservdelar till dessa borde kunna skaffa. De finns även att få tag ifrån batterispecialsiter, åtminstone i USA.

Laddningsregulatorn måste justeras för att ge närmare 10 volt om batteriet ska laddas. Hur man justerar detta beror på vilken sorts laddningsregulator du har.

Det finns en risk att lampor och andra sexvoltskomponenter som rörradio tar mer stryk än nödvändigt med en sådan operation.

Men jag undrar om ett åttavoltsbatteri är rätt lösning? Har du en tävlingsbil där motor har mycket hög kompression kan möjligen vara på sin plats. Men där vore bättre att bygga om elsystemet till tolv volt.

Vill du istället montera ett åttavoltsbatteri på en standardbil som är svårstartad, är det enligt min mening fel lösning. Jag tror att man får bättre utdelning på pengarna och jobbet som man lägger ner om man istället ser över det befintliga elsystemet och en eventuell renovering av startmotorn. Bilar med sexvoltssystem startade ju förr, även på vintern. Dagens batterier och oljor är i många fall dessutom bättre än de som fanns på 1950-talet.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen