Byta bussningar i framgaffeln på Monark M400

Fråga: Hej, jag har en Monark M400 årsmodell 1951. Jag behöver hjälp med att byta och brotscha bronsbussningarna i framgaffeln på den.  Är det någon som vet var man kan få hjälp med detta, alternativt var man kan få tag på grejor till det? Gärna en beskrivning på hur man ska gå väga också.

Göran Thorén

 

Svar: En mekanisk verkstad bör kunna hjälpa dig, tipset är dock att försöka hitta en liten verkstad snarare än tvärtom. Det brukar vara lättare att få hjälp när man kan prata om det man behöver gjort direkt med den mekaniker som ska göra jobbet – och det är inte ovanligt att mekanikern dessutom är ägaren själv. Nu vet jag inte var i landet du finns men jag fick hjälp med ett liknande problem på min Monark M500 hos Klasses Mek & Rep i Åkersberga (073-964 69 53).

Just bussningar var grundproblemet men till slut slutade det med ett nytillverkat gaffelrör då originalet var för rostangripet och inte rakt. Klasse eller någon av hans kollegor landet över kan fixa jobbet. Bronsämnen finns hos www.lagermetall.se i Örebro. De vill inte gärna ha privatkunder, men det lär gå att köpa deras produkter via en Tools-butik. Hör dig för!  Och lycka till!

Björn Meyer

Rulla till toppen