Byta bussningar i framgaffeln på Monark M400

Klasse Björkman, med mitt (gaffel) ben i handen.

Byta bussningar i framgaffeln på Monark M400

Publicerad

Fråga: Hej, jag har en Monark M400 årsmodell 1951. Jag behöver hjälp med att byta och brotscha bronsbussningarna i framgaffeln på den.  Är det någon som vet var man kan få hjälp med detta, alternativt var man kan få tag på grejor till det? Gärna en beskrivning på hur man ska gå väga också.

Göran Thorén

 

Svar: En mekanisk verkstad bör kunna hjälpa dig, tipset är dock att försöka hitta en liten verkstad snarare än tvärtom. Det brukar vara lättare att få hjälp när man kan prata om det man behöver gjort direkt med den mekaniker som ska göra jobbet – och det är inte ovanligt att mekanikern dessutom är ägaren själv. Nu vet jag inte var i landet du finns men jag fick hjälp med ett liknande problem på min Monark M500 hos Klasses Mek & Rep i Åkersberga (073-964 69 53).

Just bussningar var grundproblemet men till slut slutade det med ett nytillverkat gaffelrör då originalet var för rostangripet och inte rakt. Klasse eller någon av hans kollegor landet över kan fixa jobbet. Bronsämnen finns hos www.lagermetall.se i Örebro. De vill inte gärna ha privatkunder, men det lär gå att köpa deras produkter via en Tools-butik. Hör dig för!  Och lycka till!

Björn Meyer

On
Off

2 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842