Årsmodell på Monark Monarscoot

Fråga: Hej! Jag har köpt en Monarscoot med ramnummer 389898 och med ILO motornummer 481190514. Jag vill veta årsmodell på den. Säljaren trodde att den var tillverkat någon gång mellan 1965-69 och att motorn var utbytt på den.

Tackar på förhand.

MVH,

/Michel

 

Svar: Eftersom äldre mopeder inte registreras så finns det inga fordonsuppgifter hos myndigheterna som det gör med exempelvis bilar och motorcyklar. Därför får man för det mesta jämföra sin moped med daterade reklambilder tills man hittar någon identisk.

Vissa tyska motortillverkare anger tillverkningsår (”Baujahr” på tyska) som då kan stå instansat på en liten skylt på motorn. Monarkfabriken är borta sedan drygt 20 år och kan inte hjälpa till via ramnummer.

Det finns dock några trick som kan tas till. På undersidan av en del hastighetsmätare kan mätarens årtal finnas. Är den inte utbytt bör den ha samma tillverkningsår som mopeden den sitter i – eller något år före eller efter.

Före 1961 fick svenska mopeder inte ha kick utan skulle ha cykelpedaler. Har man en moped med kick är den tidigast tillverkad 1961. Under en period så ingick en femårig trafikförsäkring vid nyförsäljning av mopeder. På dessa mopeder satt det då en dekal som talade om att mopeden var försäkrad och till och med vilket årtal och datum denna försäkring gällde. Har man en sådan dekal får man räkna fem år bakåt från det datum som står angivet.

Öppnar man en motor så kan det ibland stå tillverkningsår på vevaxeln (Sachs och ILO-motorer). Man kan någon gång ”gaffla” in åldern via ramnumret om man har ett ramnummer som ligger mellan två mopeder med dokumenterad årgång (köpekvitton, ägardokumentation eller liknande). På riktigt gamla mopeder med cykelnav i bakhjulet hade Husqvarna tillverkningsåret instansat i navet.

Monark Monarscoot kom 1957 och hade ursprungligen en ILO-motor. 1965-68 fanns den med Husqvarna ”Flinta”-motor och 1969 – 71 fanns den med Sachsmotor.

Jim Lundberg

Årsmodell på Monark Monarscoot
Under en period ingick en femårig trafikförsäkring vid nyinköp av moped. Utgångsdatum och bolagsnamn står då på dekalen och man får räkna av fem år för att få fram när mopeden nysåldes. Men – det hände att en moped kunde bli stående både ett och två hos handlaren innan den såldes.
Årsmodell på Monark Monarscoot
Vissa motortillverkare noterade tillverkningsår på vevaxlarna vilket tyvärr kräver att motorn demonteras.
Rulla till toppen