Varför går motorn dåligt när jag slår på lyset?

Fråga: Husqvarna mod 24, 1946 års modell; Problemet är att när jag slår på belysningen börjar motorn att gå dåligt. Vad kan detta bero på?

mvh/Ola

 

Svar: Oftast är anledningen så enkel att det är dags att justera brytaravståndet – eller byta ut brytarna till nya. Brytaravståndet styr något som kallas fältbrytningsavstånd, eller Abriss, vilket i sin tur påverkar hur stark gnistan kommer att bli.

När man slår på lyset så påverkar ljuspolarna (två i Husqvarnamotorn) även tändspolen eftersom samtliga spolar fysiskt befinner sig nära varandra. Normalt är detta inget problem, men om abriss står fel så kan ljusspolarna bli tungan på vågen så att motorn misständer eller till och med stannar.

Brytaravståndet på din motor ska vara 0,30-0,40 mm. Om serienumret på ditt tändsystem är högre än 26 000 ska avståndet vara 0,35-0,45 mm. Men om brytarna är slitna är det inte säkert att en justering av dessa löser problemet och då bör de bytas. Men börja med att testa med att justera avståndet tills motorn går bra med lyset påslaget. Om avståndet ligger inom, eller nära, rekommenderade värdena kan nog de gamla brytarna användas.

Vill du veta mer om fältbrytning och abriss kan du skriva i dessa ord i sökrutan uppe till höger.

Jim Lundberg

Rulla till toppen