Frej 98 cc med Husqvarnatank

Fråga: Jag har en 98 cc på vilken det står Husqvarna på tanken men Frej i besiktningsdokumentet. Där står det också 1939. Allt annat är som en Husqvarna Modell 301 utom två detaljer: Den har en framgaffel med fjäder vilket inte Husqvarna har på de bilder jag hittat och så hänger verktygsväskan bak på sadeln.

Som du ser på den bifogade bilden är den omlackerad av min pappa men så gott det gick identiskt med hur den så ut när jag köpte den av en man på 60-talet, som hade haft den stående sedan 40-talet.

Vänliga hälsningar

Hans Jonsson

 

Svar: Husqvarnas tvåhjulingar såldes även under namnen Gripen, Trofé – och Frej. Något som kallas dekaltrimning. Jag kan tänka mig två scenarion – antingen satt Husqvarnatanken på när den såldes, eller så har något hänt med original Frej-tanken (buckla eller sprickor) och då har en Husqvarnatank varit lättare att hitta som reservdel. Det senare scenariot är nog troligast då gamla 98:or kördes på dåliga vägar och sprickor i bensintankar, rambrott och gaffelbrott var vanliga.

De dekaltrimmade tvåhjulingarna var inte alltid identiska med ursprungsfabrikatet. Det var alltså inte bara dekalerna som skiljde, utan det kunde även vara delar som skärmar, gaffel och sadel som var annorlunda.

Jim Lundberg

Frej 98 cc med Husqvarnatank
Delförstoring av tanken.
Rulla till toppen