Hur många bafflar i ljuddämparen på Svalan MC 19?

Fråga: Hej! Jag tänkte låta tillverka en ljuddämpare till min Svalan 19 sport från 1953. Hur många så kallade bafflar finns det inuti ljuddämparen?

Vänligen

Lars Lundberg

 

Svar: Tyvärr så har jag inga uppgifter på detta och dessutom verkar det som att det suttit två olika ljuddämpare på Svalan MC 19 Sport. Jag har en MC 19 Sport från 1954 och den har ett överliggande avgasrör och en ljuddämpare med ett rundat päron som är svetsat på plats. Jag kan med andra ord inte öppna och kolla. Däremot försökte jag att sticka in en 4 mm aluminiumtråd i ljuddämparen för att känna efter hur många bafflar det sitter därinne, men tyvärr så gick den knappt att få igenom den första baffeln som är lite tillknycklad på min hoj.

Tittar man på bilder från Svalanfabriken så ser man att MC 19 har en ljuddämpare med fiskstjärt 1952 och MC 19 Sport från 1953, alltså din årsmodell, ser ut att ha samma ljuddämpare som min (den är skymd bakom hjulet).

Sedan är det inte bara antalet bafflar som avgör ljudnivå och mottryck, utan hur dessa ser ut. En del bafflar är runda plåtskivor som täcker upp hela diametern på ljuddämparen och så har man bara klippt av en halvmåne på någon centimeter på motstående sidor. Andra bafflar är helt runda, men har istället hål borrade som ska släppa igenom avgaserna, Det finns även mer avancerade former där bafflarna är pressade till formen av en ”fyrklöver” med slitsar istället för hål.

I de tvåtaktsljuddämpare från 1950-talet som jag öppnat har det varit upp till 13 stycken bafflar, uppträdda på en gängstång med rördstanser mellan varje baffel. Mitt tips är att du provar dig fram med olika antal bafflar i ett visst utförande, tills motorn går som bäst (=rätt mottryck) och vid en acceptabel ljudnivå.

Jim Lundberg

Hur många bafflar i ljuddämparen på Svalan MC 19?
1952 fanns bara modellen MC 19 utan tillägget ”Sport” och denna hade en ljuddämpare med fiskstjärt. Dessa går ofta att demontera.
Hur många bafflar i ljuddämparen på Svalan MC 19?
Min Svalan MC 19 Sport är från 1954 och har ett överliggande avgasrör där ljuddämparen är hopsvetsad med päronet. Måtten (endast konade delen) framgår av bilden. Slutpipen var avbruten när jag köpte den och är tillverkad efter bilder på andra Svalanmotorcyklar.
Rulla till toppen