Hur stort framdrev på Victoria EM 50?

Fråga: Framdrev åt Victoria EM 50 som sitter på en Fram Clipper från 1964. Hur stort framdrev får plats på denna motor? Har läst på Victoria Oldtimers i Tyskland, och de har cylinder åt denna motor (ostrypt antar jag), dock har de andra beteckningar en vi, en massa siffror. Någon som vet något om detta? Vad heter motorn på Fram Clipper i sifferform?

Arne Persson Delsbo

 

Svar: Nu vet jag inte vad det är för VoV-nummer på din Fram Clipper, men de flesta Fram-mopeder verkar ha 12 tänder på framdrevet. Så var det även på motorn på bilden ovan. För att se vad som får plats får man ta ett 13-, 14- eller 15-drev och lägga en kedja runt drevet för att kunna mäta ytterdiametern. Sedan måste man alltid ha lite luft mellan kedja och block – annars kommer kedjan att skada blocket så fort den får minsta slack. Vid pilen på bilden ser man ett ställe där kedjan rivit sönder blocket.

När det gäller Victoria EM 50-motorns beteckningar så verkar det vara så att de handväxlade motorerna (två- och treväxlade) heter ”804” och den fotväxlade motorn (endast treväxlad) heter ”803”.

Jim Lundberg

Rulla till toppen